To steam or not to steam

De Willem-Marie (thans Henderika) is een van de vier nog varende sleepboten die ruim honderd jaar geleden zijn gebouwd bij de Groningse Bodewes werf. Naast de Willem-Marie zijn dat de Alphecca, de Furie en de Hercules.

De Stichting die is opgericht voor het behoud van de Alphecca heeft statutair laten opnemen dat ze de Alphecca terug brengt naar de staat waarin ze kwam na de modernisering van stoom naar diesel. Dat was in 1959. Terugbrengen naar de echt originele staat, die van in 1913 gebouwde stoomsleper, werd om financiƫle en praktische redenen onhaalbaar geacht.

Onhaalbaar, onhaalbaar? Hoezo? Dennis Boekweit en zijn vader (de huidige eigenaar van de Hercules) krijgen de Willem-Marie van de man die haar al 67 in bezit heeft, en brengen haar onder de eerste naam Henderika weer helemaal terug in originele staat. De Deutz langzaamloper uit 1933 gaat naar een museum en wordt vervangen door een al klaar liggende stoom machine.

Wij van de Alphecca bewonderen Dennis en zijn team om hun visie, vakmanschap en doorzettingsvermogen. Als straks de Henderika haar stoomfluit sinds lange tijd weer laat fluiten, zal de Alphecca de enige van de 4 Bodewes slepers zijn die de ‘moderne’ tijd vertegenwoordigt. Is dat een goede reden haar zo te houden of moeten we zoetjesaan ook om gaan zien naar een stoomketel?

Bekijk hier hoe de Willem-Marie na 67 jaar definitief Dordrecht verlaat.