Stichting

Telefoon

+31 628 694 020

Email

info@alphecca.nl

vestigingsadres

Overblaak 106
3011 MH Rotterdam

KVK

24387617

De Stichting tot behoud van de motorsleepboot Alphecca werd opgericht op 22 december 2005, met als doelstelling:

 • Het beheer van historische schepen en in het bijzonder van de motorsleepboot Alphecca.
 • Het verbeteren van de huidige staat en het zoveel mogelijk in oorspronkelijke staat terugbrengen van dergelijke schepen.
 • Het werven van sponsoren om de doelstelling te bereiken.

Het beheer is direct na oprichting van de Stichting voortvarend ter hand genomen, allereerst door aankoop van de Alphecca. Het terug brengen naar de echt oorspronkelijke staat, tot die van stoomsleepboot uit 1913, werd als te ingrijpend en financieel onhaalbaar geoordeeld. Daarom is de Alphecca’s oorspronkelijke staat die waarin zij net omgebouwd was van stoom naar diesel.

De Alphecca is van een tot de schroothoop gedoemd werkschip langzaam maar zeker omgevormd naar een museale vertegenwoordiger van de van stoom naar motor omgebouwde zeesleepvaart uit het eind van de jaren vijftig van de 20e eeuw.

Sinds oktober 2011 is de Alphecca opgenomen in het Register Varend Erfgoed Nederland als Varend Monument (onder nummer 2519).

Sponsoren zijn en worden, veelal in natura, op projectmatige basis betrokken. Daarnaast hebben in de loop der tijd vele enthousiaste vrijwilligers bijgedragen aan het behoud van de Alphecca. Ook in de toekomst zal er altijd teruggevallen kunnen worden op een trouwe vrijwilligers groep. Om het hoofd financieel boven water te kunnen houden vaart de Alphecca met betalende gasten en neemt zij deel aan diverse maritieme evenementen waar het schip opengesteld wordt voor geïnteresseerden.

  Het bestuur

  Bij oprichting werd het bestuur gevormd door de heren D. van der Horst en J. Pols. Namens de Stichting kochten zij de Alphecca waarna de restauratie voortvarend ter hand werd genomen. Ook verzorgden zij talloze administratieve zaken met het oog op het op behoud gerichte gebruik van de Alphecca. Na bijna 15 jaar traden zij terug uit het bestuur en droegen de fakkel over aan E. Ankum en J. Brinkman. Sinds juli 2019 zet dit nieuwe duo zich in voor het behoud van de Alphecca.

  De Alphecca heeft een vaste ligplaats in de Erfgoed Haven Rotterdam, aan de Wijnkade 2 (schuin tegenover het Maritiem Museum Rotterdam).

  Bezoek ons en vaar mee
  Neem gerust contact met ons op indien u de Alphecca wilt bezichtigen of eens mee wilt varen. Er is veel mogelijk: een tochtje naar Dordrecht of Hellevoetsluis, langs de havens, of bijvoorbeeld naar het Sleepvaart museum in Maassluis. Zelfs een uitvaart met as verstrooiing of een wat kortere rondleiding op de vaste ligplaats behoren tot de mogelijkheden.

  Vrijwilligers en sponsoren
  Nieuwe vrijwilligers en sponsoren zijn altijd van harte welkom. Neem a.u.b. contact met ons op als u tijdens het bezoek aan onze website enthousiast bent geworden en graag op enigerlei wijze bijdraagt aan het behoud van een uniek stukje maritieme historie.