Drie maal Bodewes

Bij het bekijken van de deelnemerslijst van de Furiade te Maassluis viel het ons plotseling op dat er naast de Alphecca nog twee andere sleepboten zouden deelnemen die ook bij de beroemde Bodewes werf zijn gebouwd, ruwweg in dezelfde periode als de Alphecca. Het ging om de Furie; 30 x 6 meter, uit 1916. Het schip maakte in de jaren tachtig van de vorige eeuw furore in de legendarische televisieserie “Hollands Glorie”, naar het gelijknamige boek van Jan de Hartog. Zie www.furie.nl. Daarnaast ging het om de nog steeds onder stoom varende Hercules, 22 x 6 meter, uit 1915. Zie www.sshercules.nl. Tijdens de Furiade 2011 zijn we met zijn drieën uitgevaren voor wat leuke foto’s. Opvallend genoeg is de Alphecca als oudste van de drie tegelijkertijd de meest moderne boot uit deze Bodewes vloot.