Stichting

Telefoon

+31 628 694 020

Email

info@alphecca.nl

vestigingsadres

Overblaak 106
3011 MH Rotterdam

Bezoekadres

Wijnkade 2
3011 VZ Rotterdam

BTW nummer

816849572B01

KVK

24387617

De Stichting tot behoud van de motorsleepboot Alphecca werd opgericht op 22 december 2005, met als doelstelling:

 • Het beheer van historische schepen en in het bijzonder van de motorsleepboot Alphecca.
 • Het verbeteren van de huidige staat en het zoveel mogelijk in oorspronkelijke staat terugbrengen van dergelijke schepen.
 • Het werven van sponsoren om de doelstelling te bereiken.

Het beheer is direct na oprichting van de Stichting voortvarend ter hand genomen, allereerst door aankoop van de Alphecca. Het terug brengen naar de echt oorspronkelijke staat, tot die van stoomsleepboot uit 1913, werd als te ingrijpend en financieel onhaalbaar geoordeeld. Daarom is de Alphecca’s oorspronkelijke staat die waarin zij net omgebouwd was van stoom naar diesel.

De Alphecca is van een tot de schroothoop gedoemd werkschip langzaam maar zeker omgevormd naar een museale vertegenwoordiger van de van stoom naar motor omgebouwde zeesleepvaart uit het eind van de jaren vijftig van de 20e eeuw.

Sinds oktober 2011 is de Alphecca opgenomen in het Register Varend Erfgoed Nederland als Varend Monument (onder nummer 2519).

Sponsoren zijn en worden, veelal in natura, op projectmatige basis betrokken. Daarnaast hebben in de loop der tijd vele enthousiaste vrijwilligers bijgedragen aan het behoud van de Alphecca. Ook in de toekomst zal er altijd teruggevallen kunnen worden op een trouwe vrijwilligers groep. Om het hoofd financieel boven water te kunnen houden vaart de Alphecca met betalende gasten en neemt zij deel aan diverse maritieme evenementen waar het schip opengesteld wordt voor geïnteresseerden.

  Het bestuur

  Bij oprichting werd het bestuur gevormd door de heren D. van der Horst en J. Pols. Namens de Stichting kochten zij de Alphecca waarna de restauratie voortvarend ter hand werd genomen. Ook verzorgden zij talloze administratieve zaken met het oog op het op behoud gerichte gebruik van de Alphecca. Na bijna 15 jaar traden zij terug uit het bestuur en droegen de fakkel over aan Edo Ankum en Joanne Brinkman. Sinds juli 2020 zet dit nieuwe duo zich in voor het behoud van de Alphecca. Sinds januari 2022 is als algemeen lid toegetreden tot het bestuur Borris Ankum. 

  Onze vrijwilligers
  Het behoud van de Alphecca zou niet mogelijk zijn zonder de enthousiaste en toegewijde hulp van talloze vrijwilligers. In de loop van de afgelopen jaren heeft zich een groep mensen rondom de Alphecca verzameld die haar behoud een warm hart toedragen. Van die groep introduren we hier de harde kern (in willekeurige volgorde).

  Jasper

  STC student en pietje precies. Het geordende, schone en glimmende geweten van de Alphecca. Jasper rust niet voordat alle koperen pijpen rond de motor krasvrij zijn gepoets en de seinvlaggen keurig op alfabetische volgorde in hun kastje liggen te pronken. Hij zal niet laten te wijzen op onvolkomenheden en verbeteringspunten, om zich daar vervolgens vol overgave aan te wijden.

  Geert

  Deze geboren en getogen binnenvaartman vaart voor zijn beroep met gasten op een klassieke salonboot over de Amsterdamse grachten. Op de Alphecca is hij regelmatig inval schipper. Verder helpt hij waar het uitkomt en is hij door zijn grote beroepskennis een onuitputtelijke bron van informatie. En met zijn bijzondere gevoel voor humor is Geert een goede mentor van de STC’ers.

  Borris

  Grootgebracht op het water, met ervaring op zeiljachten, tallships en offshore schepen, heeft STC student Borris zich de rol van chef dek toegeëigend. Tijdens de manoevres ziet hij toe op de veiligheid, zet hij de lijnen uit en verdeelt hij de taken. Als vaste bewoner op de Alphecca draagt Borris regelmatig bij aan haar behoud door kordaat ingrijpen bij plotselinge calamiteiten.

  Ingrid

  Als verdienstelijk amateurfotografe en bootjesgek, zwerft Ingrid bijna dagelijks door de Rotterdamse haven. Geen schip ontsnapt aan haar camera en over elk heeft ze een verhaal te vertellen. Door haar digitale behendigheid is Ingrid in de rol van social media manager terecht gekomen. De STC’ers hangen aan haar lippen en stoppen al luisterend een door Ingrid gebakken stuk cake in hun mond.

  Bastiaan

  STC student, nautisch allesweter en chef-machinekamer. Bastiaan kunnen we alle handelingen in de machinekamer blind toevertrouwen. Een simpel ‘over 10 minuten starten’ volstaat. Compressor, luchtvaten, voorsmeren, tornen, allemaal gesneden koek. Alleen pannenkoeken bakken mag hij niet meer nadat het leek of er een bom was ontploft in de roef na zijn eerste (en enige) poging.

  Bregje

  STC student en de vrolijkste noot van allemaal. Geen klus die ze niet opgewekt en vol overgave aanpakt, ook al lijkt ze niet altijd het nut ervan onmiddellijk te doorgronden. Haar positieve instelling is aanstekelijk en ontmoedigen laat ze zich niet, zelfs niet door een paar honderd muggenbeten, verdeeld over beide armen na een nachtje op de werf. 

  Edo

  Dertig jaar geleden kocht onze bestuursvoorzitter een voormalig binnenvaartschip dat hij ombouwde tot varend woonschip. Daarna volgde een vijfjarige zwerftocht per zeiljacht met zijn jonge gezin Rondom Afrika. Na wat andere nautische avonturen bracht het lot Edo naar Rotterdam waar hij sindsdien de drijvende kracht vormt achter het behoud van de Alphecca.

  Pim

  De stilste STC student van het stel. Maar met niet minder toewijding en zeker betrouwbaar bij het uitvoeren van de hem toevallende taken. Eentje die hij helemaal zelf tot kunst heeft verheven is het up to date houden van de Alphecca Spotify klusmuziek, met als topper het luidkeels meegezonden “Word zeeman” (van Ancora): Wordt zeeman en pak het roer, bepaal je eigen koers das stoer!

  Naast deze harde kern zijn er nog tal van mensen die zich belangeloos voor de Alphecca inzetten. Onze dank gaat hierbij uit naar Kras voor steun bij het ontwerp van de Alphecca huisstijl, Trudy voor haar rol als gids en horeca mentor bij de Havendagen, Arjen en Leen als invalschippers, de “lossere” STC’ers Floris, Ivanka, Joris en Sijf, buurmannen Martin en Jelle die altijd beschikbaar zijn als er opeens twee extra handen nodig zijn, en tot slot Marjolein van de Erfgoed Haven voor het ter beschikking stellen van kantoorruimte en een telefoon nadat de telefoon van de voorzitter op een heel ongelukkig moment onbereikbaar in de bilge onder de hoofdmotor terecht was gekomen.

  Vrijwilligers en sponsoren
  Nieuwe vrijwilligers en sponsoren zijn altijd van harte welkom. Neem a.u.b. contact met ons op als u tijdens het bezoek aan onze website enthousiast bent geworden en graag op enigerlei wijze bijdraagt aan het behoud van een uniek stukje maritieme historie.

  Bezoek ons en vaar mee
  Neem gerust contact met ons op indien u de Alphecca wilt bezichtigen of eens mee wilt varen. Er is veel mogelijk: een tochtje naar Dordrecht of Hellevoetsluis, langs de havens, of bijvoorbeeld naar het Sleepvaart museum in Maassluis. Zelfs een uitvaart met as verstrooiing of een wat kortere rondleiding op de vaste ligplaats behoren tot de mogelijkheden.